01 Nisan 2014

OGS ’DE EN ÇOK SORULAN SORULAR VE YAPILMASI GEREKENLER:


SORU 1: OGS üyesiyim ;ancak OGS hesabımda araç plakam Hesap Bildirim Cetvelinde, bankanın internet sitesinde ve para yatırılan dekontlarda hatalı olarak görünmektedir. Sorun olur mu? Ne yapmam gerekmektedir?
CEVAP 1:Araç plakası sistem için önem arz etmektedir. OGS çıkış gişesinde cihazınızın okunamadığı ve kaçak geçiş uyarısı ile karşılaştığınız durumlarda; sistem araç plakanızı görüntülemektedir. Bu nedenle araç plakanızı en kısa sürede bankaya başvuruda bulunarak düzelttirmeniz gerekmektedir. Aksi durumda cezalı geçiş ücretlerine maruz kalabilirsiniz!

Yeni OGS satın aldığınızda mutlaka sistemde araç plakanızın doğru olup olmadığını kendiniz kontrol ediniz.

SORU 2:Ziraat Bankasının yetki verdiği  aracı firmalardan ya da internet kanalıyla OGS cihazı satın aldım.Cihazı satın aldığım anda hemen kullanabilir miyim?Sorun olur mu?

CEVAP 2:Bu tür satış kanallarından temin edilen cihazların hemen kullanılmaması gerekmektedir.OGS cihazınız Ziraat Bankası tarafından sistemde aktif duruma getirildikten sonra(banka hesabınızın açılışını yaptıktan sonra)kullanılması gerekmektedir.Bu nedenle bu tür satış kanallarından temin edilen cihazları kullanmadan önce hesabınızın aktif durumda olup olmadığı bilgisini 444 00 00 nolu telefondan teyit ediniz! Aksi durumda cihazın okunamadığı geçişlerde normal geçiş ücretinin 11 katı cezalı geçiş ücretlerine maruz kalabilirsiniz.

SORU 3:OGS cihazı birden fazla araçta kullanılabilir mi? Kullanılırsa sorun teşkil eder mi?

CEVAP 3:OGS cihazı sözleşme gereği sadece beyan edilen tek bir araçta kullanılmalıdır.Aksi durumda cihazın okunamadığı her geçişte normal geçiş ücretinin 11 katı cezalı geçişlere maruz kalınabilir.

 

SORU 4: OGS ile ilgili sorunlarımızda nerelere başvurmalıyız?

CEVAP 4: Fatih Sultan Mehmet Köprüsü OGS Danışma Merkezinden 8:30-12:30 13:30-17:30 saatleri arasında telefonla ya da bizzat başvurarak bilgi alabilirsiniz.OGS Danışma personelleri dışında aldığınız bilgiler eksik ya da yanlış olabilir.Bu nedenle lütfen yetkisiz kişilerin size verdiği bilgilere göre hareket etmeyiniz! 
SORU 5:Uzun zamandır OGS kullanıyorum;geçen gün geçiş sırasında  elektronik etiketim okunamadı ve KAÇIŞ uyarısı aldım.Herhangi bir cezam olur mu?Ne yapmam gerekir?
CEVAP 5:Şayet bu geçişinizi beyan ettiğiniz araç ile yapmışsanız(kayıtlı plaka)ve OGS hesabınız AKTİF durumda ise herhangi bir cezanız olmayacaktır. Bu geçişiniz, otomatik olarak normal geçiş ücretine çevrilip aktif olan hesabınızdan düşecektir. Bundan sonraki geçişlerinizde normal geçiş mesajı almaya devam ediyorsanız;OGS kullanmaya devam edebilirsiniz.Ancak geçişlerinizde cihazdan BİP sinyalini almıyorsanız kesinlikle geçişlere devam etmeyiniz!
SORU 6:OGS elektronik cihazım son 2-3 kez geçişimde okunamadı ve KAÇIŞ uyarısı aldım. Cezam olur mu?Ne yapmalıyım?
CEVAP 6:Bu geçişlerinizi beyan ettiğiniz araç ile yapmışsanız(kayıtlı plaka)ve OGS hesabınız AKTİF durumda ise; herhangi bir cezanız olmayacaktır. Ancak cihazınız arızalanmış/hatalı kullanım ya da hesabınıza zamanında para yatırmadığınız için KARA LİSTEYE girmiş ve hesabınız iptal edilmiş olabilir.Bu şekilde; OGS’ yi kesinlikle kullanmayınız ve cihazınızı test yaptırınız.Cihaz test sonucu arızalı/hatalı kullanım vs. ya da KARALİSTEDE çıkarsa kullanmayınız ve değiştiriniz.
SORU 7:Elektronik cihazımın arızalı olduğunu düşünüyorum. Cihazımı nerelerde kontrol ettirebilirim?
CEVAP 7:Cihazınızı; Karayolları Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Bakım Binası;Boğaziçi Köprüsü Bakım İşletme Başmühendisliği ;Mahmutbey İstasyonu;Çamlıca İstasyonu ve İzmir Tahtalıçay ;İzmir Şehitlik ve Adana Batı Alın istasyonlarında mesai saatleri içinde test yaptırabilirsiniz.(Mahmutbey İstasyonu 24 saat test İşlemi yapmaktadır Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Bakım Binası(OGS Merkezi) 7:30-12:30 13:30-17:30 saatleri arasında test ve danışma hizmetlerini vermektedir.)
SORU 8:OGS üyesiyim, aracımda OGS elektronik etiketi olmadan/cihazı okutamadan ya da arızalı cihaz ile kayıtlı aracım ile geçiş yapabilir miyim?
CEVAP 8:OGS şeritlerini kullanmak isteyen sürücüler araç ön camlarında FONKSİYONEL durumda cihaz bulundurmak zorundadır. Bu nedenle kesinlikle bu şekilde geçişlere devam edilmemelidir. Aksi durumda normal geçiş ücreti uygulanmayacaktır.

SORU 9:OGS’ ye yeni abone oldum fakat hiç normal bir geçiş yapamadım ve cihazımdan ‘’BİP’’sinyalini alamadım. Cihazım arızalı olabilir mi?Ne yapmalıyım?
CEVAP 9:Şayet aracınızın ön camı atermik(ısı yalıtımlı) ise cihazların camda monte edileceği özel bölgeler bulunmaktadır.(Renault Megane; Laguna; Clio; Kangoo; Opel Vectra; Astra; Citroen; BMW; Mercedes vb)
Bu durumda Karayolları danışma birimlerinde cihazınızı test ettirip cihazın takılacağı yerler hakkında bilgi alabilirsiniz. Cihazın geçiş sırasında BİP sinyalini vermesi gerekmektedir.
SORU 10:OGS abonesiyim ve otoyollarda zaman zaman giriş gişelerinde sorun yaşıyorum ve çıkış gişesinde ödemem gereken miktardan daha fazla uzak mesafe ücreti ödüyorum. İtirazımı nereye yapabilirim?

CEVAP 10: Problem yaşadığınız tarihten itibaren 45 gün içinde OGS Danışma Merkezinin 0212 2634223 nolu faksına dilekçe gönderdiğiniz ya da bol17@kgm.gov.tr  adresine e-mail ile başvuruda bulunduğunuz takdirde gerekli  inceleme ve düzeltme işlemleri Karayolları tarafından yapılabilecektir.(Dilekçenizde araç plakanızı; OGS hesap numaranızı; giriş/çıkış istasyonlarınızı mutlaka belirtiniz.)


SORU 11:OGS geçişlerimi nereden takip edebilirim?
CEVAP 11:Ziraat Bankası A.Ş ve İş Bankası talep eden kullanıcılara 3 ayda bir ücretsiz ekstre göndermekte olup; 444 00 00'dan alacağınız internet şifreniz ile www.ziraatbank.com.tr adresinden geçişlerinizi takip edebilirsiniz. İş bankası interaktif bankacılıktan www.isbank.com.tr adresinden geçişlerinizi takip edebilirsiniz. Garanti Bankası internet şubesinden www.garanti.com.tr adresindeki Ödemeler menüsü altındaki KGS-OGS bölümünden takip edebilirsiniz.
SORU 12:OGS bakiye durumumu nereden öğrenebilirim?
CEVAP 12:OGS de yaklaşık bir bakiye bilgisi olmakla birlikte bakiye durumlarınızı Ziraat Bankası şubelerinden ya da Ziraat Bankası Genel Merkezden öğrenebilirsiniz.Ayrıca bakiye durumunuzu www.ziraatbank.com.tr adresinden öğrenebilirsiniz. .OGS de on-line bir sistem olmadığı için şubelerden öğrendiğiniz miktarlarda henüz hesabınızdan tahsil edilmemiş geçişler olabileceğini de unutmayınız. OGS hesaplarınıza Kredi kartı otomatik ödeme talimatı vermeniz faydanıza olacaktır. İş Bankası ve Garanti Bankası OGS cihazları bankaya ait kredi kartınıza ya ek hesabı bulunan vadesiz YTL hesabınıza bağlı olduğu için, bu hesaplarınızda sorun olmadığı müddetçe bakiyenizi sürekli kontrol etmeniz gerekmeyecektir.
SORU 13:OGS hesabıma yeterli miktarda para yatırdım fakat hala geçiş sırasında ‘’Kredi Az’’ uyarısı almaktayım.Bundan dolayı bana gecikme faizi uygulanacak mı?
CEVAP 13:OGS’ de;Banka Merkezi ile Karayolları Ana Kontrol Merkezi bağlantısı on-line yapıda çalışmamaktadır.Karayolları Ana Kontrol Merkezi ile OGS şeritleri arasındaki veri alışverişi telefon hatları vasıtasıyla olmaktadır. Bu nedenle iletişim problemi olmadığı durumlarda para yatırdıktan sonra 1-2 gün daha OGS şeritlerinde ‘’Kredi Az’’ uyarısını görürsünüz. Geçişleriniz banka tarafından hesabınızdan tahsil edildiği için ; bankada bakiye durumunuz pozitif ise geçişlerinize faiz uygulanmaz.Kredi kartı otomatik ödeme talimatı vermeniz faydanıza olacaktır.

SORU 14: Kredi kartımdan Otomatik Ödeme talimatı verdim fakat ‘’Kredi Az’’uyarısı alıyorum. Ne yapmam gerekir?

 

CEVAP 14: Ziraat  Bankası şubelerinden bakiye durumunuzu kontrol ediniz. Otomatik Ödeme talimatınız ile ilgili ne türlü bir sorununuz olduğunu Ziraat Bankası Genel Müdürlüğünden ya da 444 00 00 nolu telefondan öğrenebilirsiniz. Kredi kartı ödeme işlemleri; EFT ilgili işlemleri banka gerçekleştirmektedir. Otomatik Ödeme talimatı verdiğiniz kartınızla ilgili herhangi bir değişiklik olduğu takdirde(yenilenme,iptal vs.) talimatınızı güncellemeniz gerekmektedir. İş Bankasında ise sorun durumlarında 444 02 02, Garanti Bankasında 444 03 33 nolu telefondan bilgi almanız mümkündür.


SORU 15: OGS üyesiyim aracımı sattım ve yeni bir araç aldım. Elektronik etiketimi yeni aracımda nasıl kullanabilirim?
CEVAP 15: Ziraat Bankası ya da İş Bankası Şubenize yeni aracın ruhsat fotokopisi,kimlik fotokopisi,vergi kimlik numaranız ile devir işlemi için dilekçe vermeniz gerekmektedir.Garanti Bankasının cihazlarında devir işlemi banka şubelerinden, Alo Garanti (444 03 33) numarasından ya da Garanti Bankası internet şubesinden yapılabilir. Devir işleminizi bankadan yapmadan cihazınızı üye olmayan araçta kullanmayınız.Aksi durumda cezalı duruma düşebilirsiniz.
SORU 16: OGS üyesiyim;aracımı sattım ve OGS kullanmayı düşünmüyorum.OGS hesabımı iptal ettirmeli miyim?
CEVAP 16: Ziraat Bankası, İş Bankası ya da Garanti Bankası şubenize hesabınızın iptali için dilekçe veriniz. Aksi takdirde plakaya bağlı bir aktif hesap olduğu için,hesabınıza geçiş ücretleri yansıyabilir.
SORU 17: Ziraat Bankası şubesinden satın aldığım cihazım arızalandı ve garanti süresi bitmiş. Ne yapmalıyım?

CEVAP 17: 40 $ karşılığında satın alınan Elektronik etiketlerin garanti süresi; satın aldığınız tarihten itibaren; banka tarafından 36 ay şeklinde belirlenmiştir.(Ziraat Bankası Kullanım bedeli karşılığı kiralanan cihazların garanti süresi yoktur.) İş Bankası OGS cihazlarının satış bedeli 40 YTL, garanti süresi ise 4 yıl; Garanti Bankası OGS cihazlarının satış bedeli 40 YTL, garanti süresi 5 yıl olarak bankaca belirlenmiştir.

Garanti süresi dolmuş arızalı cihazınızın hesabının iptali için şubenize mutlaka dilekçe veriniz. Hesabınızda kullanabilir bakiye var ise yeni açtıracağınız OGS hesabına aktarım yaptırabilirsiniz. Ayrıca aracınızın torpido gözü de dahil; araçta 2 adet elektronik etiket bulundurmayınız!



SORU 18: OGS cihazım kayboldu/çalındı ne yapmam gerekir?
CEVAP18: OGS hesabınızın iptali için Ziraat Bankası, İş Bankası ya da Garanti Bankası şubenize dilekçe veriniz ya da ilgili bankaların çağrı merkezlerini arayınız!Aksi durumda yapılan geçiş ücretlerini ödemek durumunda kalabilirsiniz.

SORU 19: OGS üyesiyim ancak Kartlı Geçiş Sistemi(KGS) şeridinden geçiş yaptım; cezam olur mu?

CEVAP19: Sistemde sadece OGS şeritlerinden geçiş yapılması zorunludur.Aksi durumda normal geçiş ücreti ve 10 kat idari para cezası ile birlikte normal geçiş ücretinin  11 katı cezalı duruma düşülecektir.

SORU 20:OGS hesabıma zamanında geçişlerimi karşılayacak miktarda para yatırışı yapmadım. Kredi Az uyarısı almaktayım.Sorun olur mu? Cezaya girer miyim?
CEVAP 20: Otomatik Geçiş Sistemi kullanıcı sözleşmesinde:
Madde4:''Otomatik geçiş şeritlerini kullanmak isteyen sürücüler;araçlarının ön camı iç yüzeyinde fonksiyonel durumda olan ve geçiş için yeterli krediye sahip elektronik etiket bulundurmak zorundadır.''
Madde5:’’Kullanıcı OGS hesabındaki geçiş ücreti kredisi bittiğinde,geçiş ücreti kredisi olarak bankanın herhangi bir şubesinden aynı hesaba nakit olarak,EFT kanalıyla ve otomatik ödeme talimatı(kredi kartı/KMH)vermek suretiyle yeniden para yatıracaktır.’’  maddeleri yer almaktadır.
  Boğaziçi Köprüleri ve Otoyollardan ücret ödemeden geçiş yapan araç sahiplerinden;31.07.2004 tarih ve 25539 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5228 no’lu Kanunun 50.maddesi gereği ücretsiz geçiş yaptığı andan itibaren 10(on) kat idari para cezası kesilmektedir.Bu nedenle tüm uygulamalar sözleşmenize  ve yasalara göre yapılmakta olup,bu tür hesaplar KARA LİSTEYE girecektir.Ve hesabınızın iptal sonrası geçişler cezalı şekilde olacaktır.

SORU 21:OGS hesabım para yatırılmadığı için KARALİSTEYE girmiş ve iptal edilmiş görünmektedir? Bu durumda ne yapılması gerekmektedir? OGS’ yi tekrar nasıl kullanıma açtırabilirim?

CEVAP 21:Öncelikle bu tür cihazlar ile geçişlere devam edilmemesi gerekmektedir. OGS hesabınıza ne kadar bakiye borcunuz oluştuğu bilgisini herhangi bir Ziraat Bankası şubesinden öğrenebilirsiniz. Borcunuzun tamamını bankaya ödeme yaptıktan sonra, cihazınız garanti kapsamında ise tekrar formatlanması ve kullanıma açılması işlemi Ziraat Bankası tarafından değerlendirilecektir. Ayrıca Karayollarından plakanıza ait iptal sonrası kaçış cezalarınızın ödemesi yapılması gerekmektedir.
İş Bankasın ve Garanti Bankasından satın aldığınız OGS cihazı Kara Listeye girmiş ise yeniden OGS satın almanız gerekmektedir.

SORU 22: OGS-KGS Gişelerinden Ücret Ödemeden Yapılan Kaçak Geçişlerin Ücretleri Nasıl Yatırılabilir?

CEVAP 22: Boğaziçi Köprüleri ve Otoyollardan ücret ödemeden geçiş yapan araç sahiplerinden; 31.07.2004 tarih ve 25539 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5228 no’lu Kanunun 50.maddesi gereği ücretsiz geçiş yaptığı andan itibaren 10(on) kat idari para cezası kesilmektedir.

Ödenmesi gerekli olan miktar, aracın sınıfına karşılık düşen standart geçiş ücreti ve 10 kat idari para cezası ile birlikte 11 kata denk gelmektedir.

Otoyollarda(kapalı sistem) geçiş yapılan istasyona en uzak mesafede bulunan istasyon ücreti esas alınarak aracın sınıfına karşılık düşen ücretin 11 katıdır.

01/06/2005 tarihli Kabahatler Kanununa göre; peşin ödeme yapılması durumunda geçiş ücreti hariç,10 kat ceza üzerinden 1/4 indirim hakkınız bulunmaktadır.
·       OGS Kaçış cezaları Tel:0(212) 2570390-2570391-2632897
·       Cezalı Geçiş Ücretleri 351113 posta çeki hesabına postaneden yatırılabilir. Alıcı:Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Bak.İşletme Başmühendisliği
      Posta çeki üzerine araç plakası mutlaka yazılmalıdır.
·        Ya da Ziraat Bankası şubesi; GEÇİŞ.ÜC.İPC adı ve 9102 vergi türü kodu ile banka şubelerine yatırabilir.
              Tüm Ödemeler  0(212) 2877122 Nolu faksa mutlaka gönderilmelidir.

SORU 23: OGS-KGS Geçiş ücretleri KDV oranı var mıdır? KDV iadesi almak için banka
dekontları kullanılabilir mi?
CEVAP 23: Katma değer Vergisi Kanunun 1/3-g maddesi gereği Otoyol ve Boğaz Köprüleri Geçiş ücretlerine %18 oranında KDV dahil edilmiştir.OGS ve KGS kullanıcıları banka dekontunda gösterilen bedele iç yüzde oranı uygulanmak  suretiyle bulunacak Katma Değer Vergisi tutarı, mükellefler tarafından vergi indirimi yapılabilir. Bu vergi otoyol geçişine muhatap mükellefler tarafından, OGS ve KGS bedelleri ödenip alınan dekontlar, yıl geçmemek şartı ile kanuni defterlere kayıt edildiği dönemde( geçiş yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın) indirim konusu yapılabilecektir.
SORU  24: Yabancı plakalı araçlar OGS kullanabilir mi?

CEVAP 24: Yabancı plakalı araçların OGS etiketi ve Kredili KGS Kartı almalarına izin verilmemektedir. Yalnızca ön dolumlu (nakit) KGS kartı ile KGS gişelerini kullanabilirler.

Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü Otomatik Geçiş Sistemi Ana Kontrol Merkezi Başmühendisliği R.Hisarüstü/İstanbul
Tel: 0(212) 2870024-2879928-2632896

Otomatik Geçiş Sistemi Banka Merkezi T.C. Ziraat Bankası A.Ş Müşteri Hizmetleri 
Tel: 444 00 00

İş Bankası PK134   34330 Levent/İSTANBUL  Tel:444 02 02

Garanti Bankası  Tel: 444 03 33

OGS’ni Tanıtıcı Web Siteleri:



Hiç yorum yok: