01 Nisan 2014

Fatura keserken KDV dahil veya KDV hariç olarak kesme arasında fark var mıdır

SORU: Fatura keserken KDV dahil veya KDV hariç olarak kesme arasında fark var mıdır? Sonuçta ikisinde de Fatura tutarı aynı. Sektör icabı yoğun fatura kesmekteyiz bu sebeple KDV dahil kesme benim için kolay gelmektedir, Satış fiyatını ayrıştırmaya gerek kalmıyor. Muhasebeci bir arkadaşın bu işlemin doğru olmadığını KDV dahil olarak fatura düzenlemek belli bir kaideye ve limit sınırına dayanmaktadır dedi. Bu kaide ve sınırını açıklayabilir misiniz?

CEVAP: KDV Kanunu’nun 29. maddesine göre yüklenilen vergilerin indirilebilmesi için ilke olarak;
* Gerçek usulde KDV mükellefi olunması,
* Yüklenilen KDV’nin mükellefiyetle ilgisi olması ve indirilebilecek nitelikte bulunması
gerekmektedir.
KDV indiriminin şekilsel şartları ise anılan Kanun’un 34. maddesinde;
* KDV’nin fatura veya benzeri belgelerde ayrıca gösterilmesi,
* Bu belgelerin yasal defterlere kaydedilmesi,
olarak belirlenmiştir.

-KDV’nin Fatura veya Benzeri Belgelerde Ayrıca Gösterilmesine Gerek Görülmeyen Haller
22 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde yapılan açıklamalara göre, tarifesi vergi dahil olarak tespit edilen işler ile özel matrah şekillerine tabi mal ve hizmet satışlarında, KDV’nin fatura veya benzeri belgelerde ayrıca gösterilmemesi, bedelin vergi dahil tek tutar olarak ifade edilmesi gerekmektedir. Bedelin biletle tahsil edildiği hallerde bu kapsamdadır. 9 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde yapılan açıklamalara göre; gazete, dergi, kitap, ilaç, akaryakıt vb. için önceden belirlenen nihai satış fiyatı KDV dahil olarak belirlenecek ve malın üzerinde veya ambalajı üzerinde fiyat KDV dahil perakende satış fiyatı olarak belirtilebilecektir.

Ayrıca, 11 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde; kuru temizleyiciler, tarife dışında hiçbir ücret almayan lokanta, kebapçı, sinema, tiyatro, stadyum ve aynı mahiyetteki yerlerin fiyatlarını KDV dahil olarak belirlemeleri gerektiği açıklanmıştır.

KDV’nin ayrıca gösterilmesine gerek bulunmayan işlemlerden birisi de, özel matrah şeklinde vergilendirilen mal ve hizmetlerdir. Örneğin; spor toto, loto ve milli piyango, at yarışları ve diğer müşterek bahis ve talih oyunları vb.

-KDV’nin Fatura veya Benzeri Belgelerde Ayrıca Gösterilmesi Gereken Haller
22 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde yapılan açıklamalara göre;
* Toptan satışlar,
* İmalatçılar tarafından yapılan toptan satışlar,
* Müzayede mahallerinde ve gümrük depolarında yapılan satışlar,
* İzin belgeli satıcılar tarafından Türkiye’de ikamet etmeyen yolculara yurt dışına götürülmek üzere yapılan satışlarda
KDV’nin fatura veya benzeri belgelerde ayrıca gösterilmesi gerekir.

Tarifesi vergi dahil olarak tespit edilen işler ile özel matrah şekline tabi mal ve hizmetler hariç olmak üzere, mükelleflerin faaliyetlerine ilişkin mal ve hizmet alımlarına ait KDV’yi indirim konusu yapabilmeleri için, düzenlenecek fatura veya benzeri belgede verginin mutlak suretle ayrıca gösterilmesini istemeleri gerekmektedir.

Yukarıda yapılan açıklamalara göre, KDV indirim hakkı bulunan mükelleflere yapılacak mal ve hizmet satışlarında tarifesi vergi dahil olarak tespit edilen işler ile özel matrah şekline tabi işlemler hariç, KDV’nin fatura veya benzeri belgeler üzerinde ayrıca gösterilmesi gerekir.

Vergi idaresi uygulamasına göre, tarifesi vergi dahil olarak tespit edilen işler ile özel matrah şekline tabi işlemler hariç, KDV’nin indirim konusu yapılabilmesi için fatura veya benzeri belgelerde ayrıca gösterilmesi gerekir. Aksi halde, faturada ayrıca gösterilmeyen KDV indirim konusu yapılamayacaktır. İndirim konusu yapılamayacak olan vergi, Kanun’un 58. maddesine göre doğrudan gider olarak dikkate alınabilecektir.

Yargı organları ise, KDV’nin fatura veya benzeri belge üzerinde ayrıca gösterilme şartının KDV’de mükellefiyete bağlı bir görev ve hak olan vergi indirimi hakkını ortadan kaldırmayacağı, verginin bu belgeler üzerinde ayrıca gösterilmediği ve bedele dahil olarak tespit edildiği hallerde de, indirim konusu yapılabileceği görüşündedir.


Hiç yorum yok: