01 Nisan 2014

Lebistes yemleme

KURU YEM YAPIMI Akvaryum balıklarını beslemede piyasada satılan çok çeşitli kuru yemler bulunmaktdır. Amatör yetiştiricilerin, kalştesine bir yemş devamlı satın alarak kullanmaları en emin ve kolay yoldur. Her ne kadar ülkemizde bazen kalitesiz yemlerin de pazarlandığını görmekte ise de bu konuda profesyonel akvaryumculara ve size çok önemli görevler düşmektedir. Bu da ancak çok kaliteli olduğuna inandıkları yemleri pazarlamaları ve sizinde kaliteli yemleri istemenizle olacaktır. Böylece amatör akvaryumcuların başarılı olmalarını sağlayacak ve bu konudaki uğraşılara devam etmelerine sebep olacaktır. Yoksa satın aldıkları kalitesiz bir yem ile balıklarını besleyen ve sonuçta balıklarının gelişmediğini, zayıfladığını, sık sık kabız veya ishal olduğunu gören meraklı bu merakından bıkmaya başlayacak ve belki de vazgeçebilecektir. Fazla miktarda balık bulunduran kişiler ise kendileri yem yapmak isteyebilirler. Bu konuda pek çok formül önermek mümkün ise de yine gordon formülünden hareket ederek çok başarılı olduğu kanıtlanmış aşağıdaki karışımı önerebiliriz. Bu yem için gerekli olan malzemeler şunlardır. Karaciğer %13 Pişirilmiş hububat (nişasta, un, vs.) %40 Kıyılmış karides veya balık unu %24 Ispanak %17 Tuz %2 Önce karaciğer sinir ve zarlarından temizlenir.Küçük parçalar veya küpler halinde kesilir. Çok az bir su ile 20 dakika kadar kaynatılarak pişirilir.Ciğerler alınır ve aynı su içerisine yetmez ise bir miktar daha su ilave ederek diğer malzemeler birlikte iyice pişirilir. Böylece un parçalanmış ve lapa haline gelmiş olacaktır (Not: Ciğerler alındıktan hemen sonra sıcak su içine un atılır ise topaklar halinde kalır. Bunun için önce soğuk su ile ayran haline getirilmelidir.) Soğuyan ciğer mikser (karıştırıcı) içerisinde iyice küçük olacak şekilde parçalara ayrılır ve karışıma ilave edilir.Karışım ya et makinasınde (çok koyu ise) veya delikli kaptan geçirildikten sonra iyice ezilerek homojen bir hamur haline getirilir. Diğer bir deyişle hangi yöntemle olur ise olsun karışımın homojen bir pelte haline gelmesi sağlanır. Pişirme işlemi bittikten sonra karışım var ise kurutma dolamında yok ise açık havada yayvan tepsilere ince şekilde yayılarak iyice kurutulur. Kuruyan karışım öğütülüp toz haline getirildikten sonra artık hazır demektir. Bu yem elekten geçirilerek iri olan parçalar büyük balıklara. toz olanları ise yavru balıklara verilerek kullanılabilinir. Cam kaplara konan yem uzun süresaklanarak kullanılabilinir.

Alparslan kardeşim gerekli cevapları vermiş, ben bazı ilaveler yapmak istiyorum. Brokoli, karnabahar,marul, kırmızı yağ biberi, bakla gibi sebzeleri de haşlayarak verebilirsin. Sarımsağı iyice döv, pul yemlerin ile harmanlayarak ezilen sarımsakların pul yemlerine yapışmasını sağla. 

Bu şekilde balıklarına verebilirsin.
Evinize alınan balık, karideslerin kılçığı alınmış etlerini ezerek, varsa havyarlarını da verebilirsin. Ayrıca haşlanmış yumurta sarısı da tam bir protein deposudur.Tavuk ve ciğer hiç denemedim. Bu yemlerin 2-3 saat içinde yenmeyenlerini akvaryumdan çıkarmalısın.



Bezelye, ıspanak vb sebzeleri haşlayıp haftada bir yedikleri kadar vermek iyidir çünkü akvaryum da ki balık sayısını bilmiyoruz 5x5 diyorsunuz ama dediğim gibi balıkların yiyecekleri kadar verirseniz iyi olur, sebzeleri haşladıktan sonra kalan yeşil suyu akvaryuma dökeyim mi bir yararı olur mu? diye sormuşsunuz, dökmeyin derim, yiyecek konusunda da fazla teferruata gitmeyin su bozulursa balıklar ölür, taze olan her şeyi yerler verebilirsiniz...

Hiç yorum yok: