KURU YEM YAPIMI Akvaryum balıklarını beslemede piyasada
satılan çok çeşitli kuru yemler bulunmaktdır. Amatör yetiştiricilerin,
kalştesine bir yemş devamlı satın alarak kullanmaları en emin ve kolay yoldur.
Her ne kadar ülkemizde bazen kalitesiz yemlerin de pazarlandığını görmekte ise
de bu konuda profesyonel akvaryumculara ve size çok önemli görevler
düşmektedir. Bu da ancak çok kaliteli olduğuna inandıkları yemleri
pazarlamaları ve sizinde kaliteli yemleri istemenizle olacaktır. Böylece amatör
akvaryumcuların başarılı olmalarını sağlayacak ve bu konudaki uğraşılara devam
etmelerine sebep olacaktır. Yoksa satın aldıkları kalitesiz bir yem ile balıklarını
besleyen ve sonuçta balıklarının gelişmediğini, zayıfladığını, sık sık kabız
veya ishal olduğunu gören meraklı bu merakından bıkmaya başlayacak ve belki de
vazgeçebilecektir. Fazla miktarda balık bulunduran kişiler ise kendileri yem
yapmak isteyebilirler. Bu konuda pek çok formül önermek mümkün ise de yine
gordon formülünden hareket ederek çok başarılı olduğu kanıtlanmış aşağıdaki
karışımı önerebiliriz. Bu yem için gerekli olan malzemeler şunlardır. Karaciğer
%13 Pişirilmiş hububat (nişasta, un, vs.) %40 Kıyılmış karides veya balık unu
%24 Ispanak %17 Tuz %2 Önce karaciğer sinir ve zarlarından temizlenir.Küçük
parçalar veya küpler halinde kesilir. Çok az bir su ile 20 dakika kadar
kaynatılarak pişirilir.Ciğerler alınır ve aynı su içerisine yetmez ise bir
miktar daha su ilave ederek diğer malzemeler birlikte iyice pişirilir. Böylece
un parçalanmış ve lapa haline gelmiş olacaktır (Not: Ciğerler alındıktan hemen
sonra sıcak su içine un atılır ise topaklar halinde kalır. Bunun için önce
soğuk su ile ayran haline getirilmelidir.) Soğuyan ciğer mikser (karıştırıcı)
içerisinde iyice küçük olacak şekilde parçalara ayrılır ve karışıma ilave
edilir.Karışım ya et makinasınde (çok koyu ise) veya delikli kaptan
geçirildikten sonra iyice ezilerek homojen bir hamur haline getirilir. Diğer
bir deyişle hangi yöntemle olur ise olsun karışımın homojen bir pelte haline
gelmesi sağlanır. Pişirme işlemi bittikten sonra karışım var ise kurutma
dolamında yok ise açık havada yayvan tepsilere ince şekilde yayılarak iyice
kurutulur. Kuruyan karışım öğütülüp toz haline getirildikten sonra artık hazır
demektir. Bu yem elekten geçirilerek iri olan parçalar büyük balıklara. toz
olanları ise yavru balıklara verilerek kullanılabilinir. Cam kaplara konan yem
uzun süresaklanarak kullanılabilinir.
Alparslan kardeşim gerekli
cevapları vermiş, ben bazı ilaveler yapmak istiyorum. Brokoli,
karnabahar,marul, kırmızı yağ biberi, bakla gibi sebzeleri de haşlayarak
verebilirsin. Sarımsağı iyice döv, pul yemlerin ile harmanlayarak ezilen
sarımsakların pul yemlerine yapışmasını sağla.
Bu şekilde balıklarına
verebilirsin.
Evinize alınan balık, karideslerin kılçığı
alınmış etlerini ezerek, varsa havyarlarını da verebilirsin. Ayrıca haşlanmış
yumurta sarısı da tam bir protein deposudur.Tavuk ve ciğer hiç denemedim. Bu
yemlerin 2-3 saat içinde yenmeyenlerini akvaryumdan çıkarmalısın.
Bezelye, ıspanak vb sebzeleri
haşlayıp haftada bir yedikleri kadar vermek iyidir çünkü akvaryum da ki balık
sayısını bilmiyoruz 5x5 diyorsunuz ama dediğim gibi balıkların yiyecekleri
kadar verirseniz iyi olur, sebzeleri haşladıktan sonra kalan yeşil suyu
akvaryuma dökeyim mi bir yararı olur mu? diye sormuşsunuz, dökmeyin derim,
yiyecek konusunda da fazla teferruata gitmeyin su bozulursa balıklar ölür, taze
olan her şeyi yerler verebilirsiniz...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder