27 Ağustos 2014

BAĞ-KUR LU İKEN SGK LI OLMAK 2

BAĞKURLU AYDA BEŞ GÜN SSK LI OLURSA….
Üzerinden iki yıl geçti Torba yasa çıkalı verilen haklar konusunda halen karmaşa var. İki konu var ki hem çok soru geliyor hem de Devletin verdiği bu hakka direnen bir kesim var. Anlatsak da yazsak da yok olmaz diyorlar.
Böyle giderse sonunda Sosyal Güvenlik Kurumu yasa ile verdiği bu hakkı genelge veya yönetmelikle geri alacak.
28.02.2011 de Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6111 sayılı torba yasa ile  5510 sayılı Kanun’un 53’üncü maddesi gereğince kendi işinizi yaparken yani Bağkur lu iken başka bir işyerinde SSK lı (4A) lı olabilirsiniz.Bu durumda Bağkur otamatik olarak durur.İstemezseniz SSK lı çalıştığınız müddetçe Bağkur a prim ödemezsiniz.Böylece hem ileride alacağınız emekli aylığınızı yükseltmiş hem de SSK dan emekli olmuş olursunuz.
5510 Sayılı Kanun'un 6111 Sayılı Kanun ile değişik 53'üncü maddesinde, "Sigortalının 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yer alan sigortalılık statüleri ile (c) bendinde yer alan sigortalılık statüsüne aynı anda tabi olacak şekilde kanun kapsamına girmesi halinde öncelikle aynı maddenin birinci fıkrasının (c) bendi (Emekli Sandığı) kapsamında, (a) (SSK) ve (b) (Bağ-Kur) bentlerinde yer alan sigortalılık statülerine tabi olacak şekilde kanun kapsamına girmesi halinde ise aynı maddenin birinci fıkrasının (a) bendi (SSK) kapsamında sigortalı sayılır" denilmektedir.
Buna göre yaptığınız işe  (vergi mükellefiyetine) devam ederken bir başka işyerinde SSK'lı işe girerseniz Bağ-Kur sona erer, SSK geçerli sayılır.Buraya kadar tamam.Bir süredir Muhasebe kadroları buna karşı gelmiyor.Halen karşı gelenler de var.
Şimdi esas önemli olan kısma geldik.İşveren olarak vergi mükellefiyetiniz devam ederken dilerseniz SSK lı çalışır.Bu çalışmanın da 30 gün olması gerekmez.SSK lı çalıştığınız yer 7 puantaj kodu ile sizi ayda kaç gün hizmet veriyor iseniz o kadar sigortalı gösterir.Burada ileri de alacağınız emekli maaşınında yüksek olması açısından tavandan beş gün çalışmanızı ve 7 puantaj kodu ile SGK bildirilmenizi tavsiye ediyorum.Tabii emekli olacağınız kurumun SSK olması için son 7 yılın (2520 gün ) 3.5 yılının (1261 gün) SSK prim gün sayısı da olması gerekiyor.
Buradan sonra ikinci bir itiraz da yine muhasebe mesleğinden geliyor.Diyorlar ki 5 gün 4A kapsamında çalışılır ise geri kalan 25 gün sağlıktan yararlanamaz.
5510 sayılı Kanun’un 67. maddesine göre; Sigortalı çalışan birisinin sağlık yardımı alabilmesi için, “sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması,” genel kuraldır. Yani, hastaneye gittiğiniz günden geriye doğru 1 yıl (360 gün içinde) 30 gün adınıza prim ödenmiş olması gerekir.Eğer zaten düzenli Bağkur primlerinizi ödüyorsanız 7 puantaj kodu ile çalışmaya başladığınızda geriye doğru 30 günlük sağlık priminiz ödenmiş demektir.
Ayda 30 günden eksik SGK’ya bildirilenlerden, eksik gün sebebi ücretsiz izin ise; “…4857 sayılı İş Kanununun 56 ncı ve 74 üncü maddeleri ile diğer iş kanunlarında ücretsiz izin sayılan süreler haricinde ayrıca bir takvim yılı içerisinde toplam bir ayı aşmayan ve işverenlerince belgelendirilen ücretsiz izin sürelerinde genel sağlık sigortalılıkları devam eder.”denildiğinden yıllık ücretsiz izin süresi bir aydan az olanlar da herhangi bir GSS primi ödemeden sağlıktan yararlanırlar.
Eksik gün sebebi 7 kod  puantaj olanlar da herhangi bir ilave sağlık primi ödemeden sağlıktan yararlanırlar.
Eksik gün sebebi part-time (kısmi süreli) iş akdi olanlar ise bir önceki ay kaç gün SSK’lı bildirilmişlerse, 30 günden eksik kalan günlerin GSS primlerini kendi ceplerinden ödemeden sağlıktan yararlanamazlar.
Özetle Bağkur’ lu birisi başka bir işyerinde 4A kapsamında çalışmaya başladığı günden itibaren ister 30 gün çalışsın ister 7 puantaj kodu ile ayda 5 gün 10 gün çalışsın sağlıktan eksiksiz yararlanır.7 puantaj kodu ile çalışmadığı günler için GSS de ödemez ,Bağkur primi de ödemez.
Kendi reklamımızı yapmak istemiyorum ama hayatta bir kez emekli oluyorsunuz yanlış yapmamak için hayatınızda  en azından bir kez Sosyal Güvenlik Konusunda bilgi sahibi olan firmalardan danışmanlık alın bu sizin yararınıza….  
http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=6300

Hiç yorum yok: