Yaklaşık dört aydır kapalı alanlarda sigara içmek yasak. Yasağın ardından alışveriş merkezlerinde az vakit geçirmeyi, işyerinde kapının önüne çıkıp birkaç duman tüttürmeyi, kapalı alanları es geçmeyi çözüm olarak seçenler olduğu gibi sigarayı toptan hayatından çıkarmayı deneyenler de var. Öyle ki sigaraya sonsuza dek veda edenler nedeniyle ağustos ayında, geçen yılın aynı dönemine oranla 457 milyon adet daha az sigara içildi. Yasak masak dinlemeyip içenlerse ,toplamda 20 bin YTL'nin üzerinde para cezası ödedi. Durum böyle olunca sigarayı bırakma yöntemlerini incelemek, okuyucuyu bilgilendirmek farz oldu. Ama işin içine girince hangi yöntemle sigarayı bırakacağınıza karar vermenin, sigarayı bırakmaya karar vermekten zor olduğunu anladık. Sektör öyle geniş ki, kişiye göre, yaşam tarzına göre, hayat anlayışına göre hatta burca göre bile sigara bırakma yöntemleri var. Ama biri mutlaka size göre. İşte her yönüyle sigara bırakma macerası... Kaynakwh:
Karar vermeniz gereken, sigara bagımlılıgınızın psikolojik mi, fiziksel mi oldugu...
Tıbbi yöntem size cazip gelmediyse işin alternatifinde size göre bir şeyler mutlaka vardır. Peki nedir bu alternatif yöntemler? Aslına bakarsanız iş bu noktada tam bir düğüme dönüşüyor, bağımlılığınızı fiziksel olarak yorumluyorsanız başka, psikolojik olarak yorumluyorsanız başka yöntemlere dalma, ayrıca onların da alt başlıklarında boğulma ihtimaliniz yüksek. Sırayla gidecek olursak, kendinizi sizin gibi sigara içen bir grupla terapi halinde hayal edebiliyorsanız Allen Carr yöntemi biçilmiş kaftan. Allen Carr'cılar iddialı, 25 yıldır 40 ülkede 10 milyondan fazla sigara içicisini hiçbir makineye bağlamadan, ilaç kullanmadan, kilo almadan ve sigarayı özlemeden 'tedavi ettiklerini' söylüyorlar. Allen Carr Kaynakwh:
Türkiye'nin Genel Müdürü Emre Üstünuçar "Bağımsız araştırmalar Allen Carr yönteminin 12 aylık başarı oranının yüzde 62 olduğunu gösteriyor. 25 yıldır dünyanın en başarılı yöntemi olmamıza rağmen, günümüzün moda başarı oranı olan yüzde 90'lara ulaşamadığımızı da itiraf etmek isteriz!" diyerek diğer yöntemlerde verilen oranların abartılı olduğunu vurguluyor. Yöntem, altı saatlik birebir terapinin yanı sıra grup terapiler sayesinde sigarayı bıraktırdığını iddia ediyor. 'Terapi beni bozar, ben sigarayı şöyle şıp diye bırakayım,' diyorsanız o zaman size 45 dakikalık biorezonans öneririm. Ama makinelere bağlanmaktan korkmayacaksınız... Aslında bundan 25 yıl önce alerji tedavisi için keşfedilen biorezonans yöntemi bir süre sonra 'sigara bıraktırmada neden kullanmıyoruz?' fikriyle yoğrulunca 'mora terapi' denen kavram ortaya çıktı. Neosante'den Dr. Ersal Işık yöntemi şöyle anlatıyor: "Mora terapi uygulaması, kişinin oturduğu yerde el ve ayaklarından temasta olduğu mora biorezonans cihazı yardımıyla yapılıyor. Bu sırada kişi hiçbir şey hissetmiyor. Tedavinin hemen sonrasında kişide sigara isteği azalıyor ve bir süre geçtikten sonra sigara dumanına karşı bir tiksinti oluşuyor.. Üç günün sonunda ise kişide fiziksel sigara isteğinin hemen hemen hiç olmaması bekleniyor."
Rakamlarla sigaranın zararları
Türkiye'de 17 milyon sigara bağımlısı var. 17 milyon sigara bağımlısı yılda 100 bin ölüm, bir başka deyişle sigaradan dolayı günde 270 ölüm anlamına geliyor. Her içilen sigaranın insan ömrünü ortalama olarak 11 dakika kısalttığı kabul ediliyor. Buna göre 17 milyon kişinin 4 milyonu hayatından yedi yıl, 4 milyonu ise 22 yıl kaybederek ölecek.
Tüm kanserlerin yüzde 30'unun sebebi 'sadece' sigara. Dünya Sağlık Teşkilatı'nın (WHO) yayınladığı son rapora göre, dünya genelinde tüm ölümlerin yüzde 35'i kanserden ileri geliyor. Sigara içenlerin yüzde 50'si sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybediyor. Başka bir istatistiğe göre, tüm sigara içenlerin yüzde 10-15'i akciğer kanserinden dolayı ölüyor.
Sigara; akciğer başta olmak üzere, gırtlak, ağız, dil, mide oniki parmak, ince ve kalın bağırsak, karaciğer, cilt, göğüs (meme), rahim ve prostat kanserlerinin, göz ve beyin tümörlerinin çoğunlukla temeldeki sebebi. Günde bir paket sigara içen birinin içmeyene göre akciğer kanserine yakalanma ihtimali 20 kat fazla.
Ülkemizde sigara içen 17 milyon kişi günde 40 milyon doları, yılda 15 milyar doları sigaraya harcıyor.
Sigaranın yol açtığı hastalıkların ülkemize verdiği yıllık ekonomik zarar ise 2.72 milyar dolar. Sigara içenlerin sadece yüzde 15'i gelişmiş ülkelerde, yüzde 85'i gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor.
Gelişmiş ülkelerde sigara içme oranları düşmesine rağmen gelişmekte olan ülkelerde bu oranlar gitgide artıyor. Tüm bu veriler ışığında sigarayı bırakmaya karar vermek yolun önemli bir kısımını aşmak anlamına geliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder