1- İsteğe bağlı olmak için hangi şartlar aranır?
5434 sayılı Kanunun 12 nci maddesine göre;
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olarak en az on yıl çalıştıktan sonra, memurluktan çıkarılmış olanlar
b) 657 sayılı Kanunun 96 ncı maddesi kapsamına girenler ve anılan Kanunun 48 inci maddesinin (A) bendinin (5) numaralı alt bendinde aranan nitelikleri kaybedenler hariç olmak üzere herhangi bir nedenle memurluktan ayrılmış olanlar, memurluktan ayrıldıkları tarihten itibaren altı ay içinde yazılı olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmaları ve emeklilik keseneği ve kurum karşılıklarını ait olduğu ay içinde Sandık hesabına yatırmaları şartıyla başvuru tarihini takip eden aybaşından itibaren Sandıkla ilgilendirilirler.
2- Emekli keseneğinde ne esas alınacaktır?
İsteğe bağlı emekli olacakların emeklilik keseneklerine, emeklilik keseneğine esas aylık, derece ve kademeleri ile ayrıldıkları göreve ilişkin ek göstergeleri esas alınacaktır.
3- İsteğe bağlı emeklilik süreleri ikramiye tespitinde esas alınmaz.
İsteğe bağlı emeklilik süreleri, emeklilik ikramiyesinin süre ve miktar yönünden hesabı (tekrar Sandığa tâbi bir göreve başlayanlar için de geçerli olmak üzere) ile kazanılmış hak aylıklarının tespitinde dikkate alınmaz.
4- İsteğe bağlı iştirakçi sağlık yardımından yararlanabilir mi?
10 yıl hizmetli olarak çalıştığım için isteğe bağlı emekliliğe başvuracağım. Ancak isteğe bağlı emekli olarak Emekli Sandığına kesenek yatırmaya başlayanlar sağlık yardımından da yararlanabilir mi?
Sağlık yardımının kimlere ne şekilde ödeneceği mevzuatla belirlenmiştir. Bu çerçevede isteğe bağlı emekli olarak emekli sandığına kesenek yatırmaya başlayanlar, memur statüsünde olmadıkları için memurların yararlandığı sağlık yardımından faydalanamazlar. Yani isteğe bağlı iştirakçi olmak memur statüsüne girmiş olmak anlamına gelmemektedir.
Ancak, 01/10/2008 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun "5434 sayılı Kanuna ilişkin geçiş hükümleri" başlıklı Geçici 4 üncü maddesinde; halen kamu görevlisi olanlardan isteğe bağlı iştirakçiliklerini sürdürenler ile halen kamu görevlisi olup da 01/10/2008 tarihinden sonra da ilk defa isteğe bağlı iştirakçiliğini sürdürecek olanların bu şekilde ilgi devamlarının 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre işlem yapılacağı hükmü ile, ayrıca bu durumda olanlardan her ay emekli keseneklerine esas aylıklarının % 12'si oranında ayrıca genel sağlık sigortası primi alınacağı hükmü yer almaktadır.
Buna göre, isteğe bağlı iştirakçiler 5510 sayılı Kanunun söz konusu hükümlerinin uygulamaya gireceği 01/10/2008 tarihine kadar sağlık yardımından yararlanamayacaklar, bu tarihten sonra ise genel sağlık sigortalısı kapsamında değerlendirileceklerdir.
Daire Başkanlığı Görevinden Alınıp Şube Müdürlüğüne Atanan Memurun Hakları
Uzman unvanıyla 1/4 derecede görev yapmakta iken Daire Başkanlığına atandım. Şuan Daire Başkanlığından alınıp Şube Müdürlüğü görevine atandım.Daire başkanlığının özlük haklarından yararlanır mıyım?
657 sayılı Kanunun IV sayılı Makam Tazminatı cetvelinde; 5, 6, 7 ve 8 inci sıralarda yazılı kadro ve görevlerde fiilen altı ay çalıştıktan sonra 657 sayılı Kanunun 43 üncü maddesinin "B" bendinin üçüncü paragrafında belirtilen kadro ve görevlere atananlara 2000 gösterge rakamı üzerinden makam tazminatı ödeneceği hüküm altına alınmıştır. 657 sayılı Kanunun 43/B bendinde; ise Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Başkan ve Üyelikleri, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkan ve Üyelikleri, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkan ve Üyelikleri, Müşavir ve 1 inci dereceden uzman unvanlı kadrolar sayılmıştır.
Bu hüküm çerçevesinde göreve başladığınız tarihten itibaren altı aylık süreyle Daire Başkanı olarak çalışmışsanız Daire Başkanının ek göstergesi üzerinden kesenek ve karşılık farkları kesilmeye devam edilecektir. Ancak, bu görevde altı ay çalıştıktan sonra Şube Müdürü kadrosuna atanmanız halinde 2000 gösterge üzerinden makam tazminatı ve 8000 gösterge üzerinden görev tazminatı alamazsınız. Şayet Uzman olarak atanmış olsaydınız Makam Tazminatı ve görev tazminatını belirli oranda almaya devam edecektiniz ve kesenek farkı da ödemeyecektiniz. Ayrıca makam tazminatı için gerekli olan iki yılı da bu şekilde tamamlamış olsaydınız emeklilikte daire başkanının her türlü hakkından faydalanabilirdiniz.
Ahmet Ünlü aunlu@yenisafak.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder